THE TICKER:

Alimentara

Scumpirea alimentelor a scufundat 44 de milioane de oameni sub pragul saraciei in 2010. Cat doua Romanii!

de Adrian Cristescu - Aprilie 18, 2011 - 15:37
TEXT SIZE: A | A | A | A

Economia mondiala este la doar ‘un soc distanta’ de o criza alimentara de amploare, a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale (BM), citat de Bloomberg.

Anul trecut, preturile mari ale alimentelor au scufundat 44 de milioane de oameni sub pragul saraciei, estimeaza seful BM. In 2010, indicele preturilor la alimente, calculat de Organizatia Natiunilor Unite, a inregistrat un avans de 25%, fiind cea mai mare crestere din 1991. Iar un avans de 10% al indicelui preturilor ar impinge alte 10 milioane de persoane sub limita saraciei.

„Cresterea preturilor la alimente este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem doar la un soc distanta de o criza de amploare. In multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment legat de vreme ar putea impinge acesti oameni sub limita (n red. saraciei)”, a adaugat Zoellick.

Sistarea exporturilor

Seful BM a subliniat ca se opune interzicerii exporturilor, modalitate folosita de unele state pentru a mentine preturile scazute.

O astfel de decizie a fost luata in Rusia, intrucat suprafata cultivata cu cereale a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii patru ani. Iar Rusia era al doilea mare exportator de cereale la nivel global.

SHARE:
1 Comentariu
  • MARIA

    ROMANII au noroc ca mai au pe langa casa ceva pentru ei si pentru copiii lor care traiesc la oras si, pt ca gatesc acasa…altfel ar fi jale….