THE TICKER:

Auto

Zero siguranta! Cea mai ieftina masina din lume a primit zero stele la un test de siguranta

de Dana Mihailovici - Ianuarie 31, 2014 - 17:32
TEXT SIZE: A | A | A | A

Cea mai ieftina masina din lume, automobilul indian Tata Nano, a primit zero stele pentru protectia adultilor si copiilor la testele de siguranta Ncap, derulate in Germania.

Lansata in 2009 la un pret de aproximativ 2.000 de dolari, Tata Nano a fost prezentata drept automobilul care va motoriza masele in India. Sperantele dezvoltatorului indian erau ca dupa succesul pe piata autohtona sa dezvolte o varianta destinata pietelor din Europa si SUA.

Rezultatele testelor derulate in decembrie la centrul ADAC din Landsberg, Bavaria, ar putea pune insa probleme constructorului indian in ceea ce priveste ambitiile de a se extinde catre pietele dezvoltate.

Tata Nano a primit zero stele, dintr-un maxim de 5, in ceea ce priveste protectia pasagerilor adulti si copii.

Izbit de un perete din beton la viteza de 64 kilometri pe ora, modelul, cu volan pe partea dreapta, s-a rotit cu 150 de grade si a alunecat aproximativ doi metri spre stanga. Partea frontala a cedat “precum o cutie de carton” si s-a infasurat in jurul manechinului amplasat pe scaunul soferului, modelul nefiind dotat cu airbaguri. Roata din fata-dreapta a patruns prin podea si a zdrobit picioarele manechinului. Mana dreapta a manechinului a iesit printre parbriz si geamul din dreapta.

Rezultatele testului nu au lasat loc de interpretare: in cazul unui accident, pasagerii de pe locurile din fata nu ar fi supravietuit. Modelul nu permite instalarea de scaune speciale pentru copii, astfel ca a primit zero stele si la aceasta categorie.

Masina de 2.000 de dolari a distrus un manechin de 100.000 de euro

Principala grija a inginerilor de la ADAC au fost consecintele simul?rii asupra manechinelor. Un manechin care imita structura corpului uman costa 100.000 de euro, de 60 de ori mai mult decat un Nano.

SHARE:
0 Comentarii