THE TICKER:

Energie

ABIEC: In lipsa unor politici energetice coerente, Romania risca dezindustrializarea

de Dan Irimia - Februarie 14, 2014 - 17:37
TEXT SIZE: A | A | A | A

Romania risca sa se confrunte cu dezindustrializarea daca nu isi reface politicile privind energia electrica si gazele naturale, avertizeaza Asociatia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC), intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor de la Bucuresti.

ABIEC, Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (Conpirom), alte federatii patronale, Confederatia Nationala Sindicale Cartel ALFA si federatiile membre din industria metalurgica, chimie si petrochimie mentioneaza ca povara costurilor uriase si artificiale ameninta industriile producatoare.

“Daca Romania nu va implementa rapid masuri substantiale pentru rezolvarea situatiei din domeniile de energie electrica si de gaze naturale, riscul relocarii se transforma in realitate, in scurt timp. Povara costurilor uriase si artificiale care ameninta industriile producatoare are, de asemenea, consecinte potential ireparabile asupra economiei nationale. In ciuda asa-zisei strategii publice de axare pe industria nationala, ca motor al cresterii economice, ne aflam, acum, intr-o situatie disperata. Distorsiunile provenite de la politicile privind electricitatea si gazul natural, care au continuat in ultimul an, au avut un impact negativ semnificativ asupra competitivitatii industriilor energo-intensive din Romania si, in cele din urma, asupra sustenabilitatii si a viitorului acestor industrii”, se arata in document.

Pe de alta parte, semnatarii scrisorii noteaza ca o majorare a pretului la gazul natural, ca rezultat al “asa-zisei liberalizari a pietei” duce la costuri de operare pentru companiile industriale din Romania la niveluri incomparabile cu ale oricaruia dintre competitori.

In ceea ce priveste energia verde, ABIEC si partenerii semnatari ai adresei catre autoritati semnaleaza ca, in fapt, ideea conform careia energia verde va duce la o scadere a pretului energiei este falsa.

Conform sursei citate, consumatorii industriali au platit, in 2013, cu 21% mai mult pentru fiecare MWh, comparativ cu 2010.

In plus, companiile din Romania au un cost mediu al energiei electrice de 80 de dolari/MWh, in vreme ce competitorii lor platesc aproximativ 50 de dolari/MWh in Germania, 60 de dolari/MWh in Franta sau mai putin de 40 de dolari/MWh in Statele Unite ale Americii.

In Romania, peste 30 de dolari/MWh din pretul energiei electrice reprezinta exclusiv subventii, precum eco-taxele pentru energia regenerabila si pentru cogenerare, tarife de transport si de infrastructura.

SHARE:
0 Comentarii