THE TICKER:

Energie

Adio, benzina! Petrolul ar putea disparea de pe Terra in urmatorii 50 de ani

de Irina Socaciu - Aprilie 04, 2011 - 18:17
TEXT SIZE: A | A | A | A

Petrolul ar putea disparea de pe Terra in urmatorii 50 de ani, chiar daca nu creste cererea, anunta cotidianul francez Le Monde, citand un raport realizat de HSBC, a doua banca ca marime din lume.

Adaptarea la aceasta situatie poate veni doar din zona energiilor cu emise reduse, dar trebuie intensificate eforturile pentru ca tranzitia sa nu fie lunga si dureroasa.

“Exista o solutie, dar este putin probabil ca noile realizari in domeniul eficientei energiei, precum si dezvoltarea surselor energetice cu emisii reduse de carbon sa se materializeze fara o presiune asupra cresterii si mai puternice a preturilor combustibililor fosili”, a declarat unul din economistii HSBC.

Intre cei care vor avea cel mai de suferit sunt europenii. Studiul afirma ca, in lipsa unor resurse energetice suficiente, Europa va fi “marele perdant”.

De la 12 dolari la 300 dolari – in 30 de ani

Scumpirea petrolului nu este un lucru nou. Titeiul s-a scumpit masiv in ultimii ani. In urma cu circa zece ani, pretul unui baril de petrol era de 12-14 dolari, pentru ca acum barilul sa coste peste 100 de dolari.

Mai mult, exista estimari care afirma ca petrolul s-ar putea scumpi pana la un nivel de 150-200 dolari pe baril sau chiar pana la un pret de 300 dolari pe baril pana in 2020.

SHARE:
0 Comentarii