THE TICKER:

Energie

Conducta de gaze dintre Romania si Bulgaria va deveni operationala in ianuarie

de Sorin Barbu - Octombrie 22, 2013 - 13:06
TEXT SIZE: A | A | A | A

Conducta va intra in exploatare cel mai tarziu la inceputul anului viitor, anunta marti cotidianul sofiot Capital. Acesta este cel mai avansat dintre cele cateva proiecte similare intre Bulgaria si tarile vecine, dar nu va aduce o diversificare semnificativa a surselor energetice deoarece capacitatea conductei de transport de gaze dinspre Romania spre Bulgaria este limitata.

Cotidianul bulgar citeaza o publicatie romana potrivit careia segmentul romanesc al conductei a fost deja finalizat. Gazoductul paream initial unul fara miza, pentru ca Bulgaria nu este producator de gaze naturale, iar Romania nu ar fi avut astfel ce gaze sa importe direct de la vecinii sai din sud.

Totusi, de cand bulgarii au anuntat ca doresc sa se conecteze la gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), proiect care a fost preferat de consortiul Shah Deniz II in detrimentul Nabucco pentru a aduce gaz azer in Europa, iata ca este posibil ca astfel gazul din Azerbaidjan sa ajunga si in Romania.

Conducta

Conducta va avea o lungime totala de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al Romaniei, iar 4,14 km reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea.

Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

SHARE:
0 Comentarii