THE TICKER:

Energie

Petrom: Scumpirea carburantilor a fost dictata de catre taxe, cotatii si curs

Ianuarie 27, 2011 - 12:44
TEXT SIZE: A | A | A | A

Petrom explica pentru prima data de ce s-au scumpit benzina si motorina anul trecut. Potrivit unui comunicat transmis de compania petroliera, benzina s-a scumpit anul trecut cu 20%, iar motorina cu 24% din cauza taxelor (mai ales cresterea TVA la 24%), a cotatiilor internationale, dar si a deprecierii leului fata de dolar.

“Preturile practicate de Petrom au o evolutie dinamica bazata pe cotatiile internationale la carburanti precum si pe concurenta de pe piata. In plus, preturile sunt influentate de politica fiscala si de cursul de schimb. Componenta de taxe in pretul carburantilor reprezinta circa jumatate din pretul carburantilor. Petrom reflecta cotatiile internationale intr-o maniera moderata”, se arata in comunicatul emis de Petrom.

Motorina, cea mai mare scumpire

Motorina s-a scumpit cel mai mult, cu 24%, de la un pret mediu de 3,78 lei/litru in ianuarie 2010, la 4,70 lei/litru in decembrie 2010, potrivit calculelor realizate de Petrom. Astfel, din aceasta scumpire de 24%, o treime a fost generata de taxe (cel mai mare impact fiind dat de cresterea TVA la 24%). Restul de doua treimi a fost generat de impactul cotatiilor internationale la motorina si de deprecierea leului fata de dolar.

Benzina, avans de 20%

La randul ei, benzina s-a scumpit cu 20% (de la 4,02 lei/litru in ianuarie, la 4,82 lei/litru in luna decembrie 2010). Din aceasta crestere procentuala de 20%, doua cincimi sau 8 puncte procentuale au fost determinate de taxe. Si aici, cel mai mare impact l-a avut majorarea TVA-ului. Restul de trei cincimi sau 12 puncte procentuale a venit pe fondul cotatiilor internationale la benzina si deprecierea leului fata de dolar.

Oficialii Petrom au adaugat ca au prezentat ANAF-ului toate aceste date.

SHARE:
0 Comentarii