THE TICKER:

Energie

Vesti pesimiste! Stolojan: Nu exista inca motive pentru a ingheta pretul la carburanti

de Dana Mihailovici - Aprilie 15, 2011 - 18:47
TEXT SIZE: A | A | A | A

Guvernul nu are motive pentru a ingheta pretul la carburanti, a declarat vineri prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, in cadrul unei emisiuni la Radio France International (RFI).

„Deocamdata, nu avem motive pentru a lua o asemenea masura. Cu toata ingrijorarea care exista in Romania, din pacate, Guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea masura. Guvernul rebuie sa raspunda la ingrijorarile populatiei si, in consecinta, trebuie sa faca analize”, a declarat Stolojan.

Avem titei, dar nu le putem folosi la ce pret vrem noi

Fostul premier a adaugat ca o conceptie potrivt careia „daca ai titei si gaze naturale din productie proprie, le poti folosi la ce pret doresti tu” este profund daunatoare, subliniind ca in Romania se consuma mai multa energie decat se produce.

„Sunt foarte multi economisti care gandesc ca daca ai titei si gaze naturale din productie proprie poti sa le folosesti la orice pret doresti tu. O asemenea conceptie este profund daunatoare, mai ales ca Romania nu are situatia Rusiei, care are suficienta energie, o si exporta, si poate sa-si practice in interiorul tari, deci cu anumite consecinte negative pentru competitivitatea economiei, niste preturi mici la energie fata de preturile internationale. Romania e o tara care consuma mai multa energie decat produce. In consecinta, singurul rationament care sa ajute economia Romaniei este de a practica la energie preturile internationale”, a explicat Stolojan.

Autoritatile analizeaza posibilitatea de a ingheta pretul la carburanti

Premierul Emil Boc a solicitat joi Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa analizeze posibilitatea ca Romania sa inghete pretul carburantilor, pe baza unei legi care prevede o astfel de masura in cazuri exceptionale.

Aceasta lege a fost adoptata inainte ca tara noastra sa adere la Uniunea Europeana. Boc a precizat ca cele doua institutii vor trebui sa verifice daca aceasta lege este compatibila cu normele blocului comunitar.

Intrebarea cheie este daca piata carburantilor este intr-o situatie exceptionala

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a spus ca exista o astfel de lege, adoptata inainte de intra in UE, si care permite inghetarea preturilor carburantilor.

Conditia pentru a ingheta pretul benzinei si a motorinei este ca piata carburantilor sa fie intr-o situatie exceptionala. Ceea ce inseamna ca trebuie stabilit daca piata carburantilor se afla in acest moment intr-o situatie exceptionala.

SHARE:
0 Comentarii