THE TICKER:

Mediu

Secam o zona intreaga? Geolog: Cantitatea de apa utilizata in exploatarea gazelor de sist este uriasa

de Ioan A. Murgu - Aprilie 02, 2012 - 14:56
TEXT SIZE: A | A | A | A

Explotarea gazelor de sist din zona Barladului va necesita rezerve uriase de apa, a avertizat, luni, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Tiron, inginer geolog si membru in cadrul Platformei Civice.

Mai mult, zona Barladului este saraca in apa, astfel incat aceste resurse de apa trebuie aduse din alta parte. Pentru metoda fracturarii hidraulice sunt necesare pana la 29.000 metri cubi (mc) de apa, in conditiile in care consumul zilnic al orasului Barlad este de 12.000 mc.

Ceea ce inseamna ca apa va deveni un lux in aceasta parte a tarii.

„Zona Barladului este saraca in apa, iar pentru fracturarea hidraulica pentru o singura sonda se folosesc intre 9.000 si 29.000 mc de apa. Consumul zilnic de apa al orasului Barlad este de 12.000 mc. Densitatea sondelor pe kilometrul patrat este de patru pana la sase. Va dati seama ce cantitate uriasa de apa trebuie folosita? De unde vor lua ei apa? Vor trage apa din baraje, iar apa va deveni un lux in zona”, a explicat Ovidiu Tiron.

Accidente din cauza presiunii

Geologul a mai scos in evidenta un fapt important. Potrivit acestuia, din cauza presiunii, este posibil sa aiba loc un accident in zonele de exploatare. „Cine ne garanteaza ca nu se poate intampla vreun accident, mai ales la presiunea la care se lucreaza. Noua ne este prezentata doar fata frumoasa a proiectului. Toti romanii trebuie sa constientizeze pericolul acestor exploatari. Daca ne imaginam zonele vizate, foarte putine localitati din tara ar putea ramane populate’, a adaugat geologul.

Luni, Platforma Civica va transmite Parlamentului, Presedintiei si Guvernului o petitie, insotita de o Proclamatie semnata de 25.000 de persoane, prin care se cere sistarea exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

La ora actuala, mai multe tari au interzis exploatarea gazelor de sist: Franta, Anglia, Bulgaria, Canada, Australia.

SHARE:
0 Comentarii