THE TICKER:

Transporturi

ARTRI: Noua strategie rutiera poate reduce cu 50% decesele cauzate de accidente. Dar nu prin transformarea Romaniei intr-un studio de filmari!

de Ioan A. Murgu - Martie 20, 2013 - 17:06
TEXT SIZE: A | A | A | A

Noua strategie privind siguranta rutiera are ca obiectiv reducerea, pana in 2020, cu 50% a deceselor cauzate de accidentele auto, a declarat Florin Andrei, secretar general al Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), in cadrul unei conferinte de presa.

El considera acest obiectiv, reducerea deceselor cu 50%, drept realizabil si chiar surmontabil.

Studio de filmari

Totusi, ARTRI nu crede ca instalarea generalizata a camerelor de filmat ar contribui decisiv la acest obiectiv. “Initiativa transformarii pana in 2020 a tuturor drumurilor publice in cel mai mare ‘studio de filmari’ de la marginea UE nu poate fi o solutie viabila. Infostructura (sistemul national de monitorizare) va mai costa statul roman cateva sute de milioane de euro, afara de miliardul cheltuit deja pentru Schengen. Paradoxal, o foarte buna parte din aceste noi costuri o vom suporta chiar noi, participantii la trafic. Ca reprezentanti ai unei profesii cu o pondere importanta in economia nationala, ne-am dori sa stim daca asumarea unor costuri crescute in urmatorii ani se va reflecta imediat si substantial in calitatea infrastructurii nationale. Daca nu, strategia aceasta – un moment de cotitura pentru industria transporturilor – s-ar putea dovedi inca un fiasco”, au declarat reprezentatii ARTRI.

Activitate blocata

Pentru ca lucrurile sa mearga in directia buna, este nevoie de implicarea politicienilor. Acestia trebuie sa se implice nu doar in implementarea strategiei pana in anul 2020, dar si pentru rezolvarea unor probleme curente din sectorul rutier romanesc.

In acest sens, Calin Sabau, directorul Fundatiei Academia de Transport Intern si International (FATII), a atras atentia asupra faptului ca este blocata activitatea atat pentru categoria mopede, cat si aplicarea privind extinderea greutatii la categoria B, din cauza unui proiect de modificare a legislatiei in domeniu care trebuia sa apara de anul trecut. Activitatea acestora este blocata de mai bine de trei luni.

Pentru ca aceste probleme sa se rezolve, politicienii ar trebui sa copteze profesionisti din domeniul rutier in elaborarea legislatiei din acest domeniu, a mai spus Sabau.

In 2012, un numar de 2.017 persoane au decedat in accidente rutiere in Romania.

SHARE:
1 Comentariu
  • TOTI SUNTEM DATORI CU O MOARTE ! frumos ..ducem zi de zi o lupta cu o vaztia de kk si n final murim ca niste prosti un film de nota 10 cu-s subiect ce nu trebuie trecut cu vederea mii de multumiri pt aceste filme superbe si pt munca depusa de a le pune pe acest site felicitari si mult succes