THE TICKER:

Transporturi

Revolutie in Statele Unite! Obama vrea sa reduca drastic importurile de petrol. Litrul de benzina costa 1 dolar in SUA

de Dana Mihailovici - Martie 30, 2011 - 18:39
TEXT SIZE: A | A | A | A

Presedintele american Barack Obama anunta astazi demararea unui program ambitios de reducere a importurilor de petrol, informeaza Wall Street Journal. Mai exact, presedintele american ar putea anunta reducerea importurilor de petrol cu o treime in urmatorii 10-15 ani.

Obama este presat sa ia astfel de masuri, pe fondul cresterii preturilor la carburanti, fapt care ar putea incetini revigorarea economiei americane.

In plus, liderul american va prezenta initiative pentru stimularea productiei interne de petrol, pentru cresterea gradului de folosire a gazelor naturale si pentru stimularea productiei de biocombustibili.

1 dolar litrul de benzina in SUA

Obama isi va prezenta strategia pe fondul turbulentelor din lumea araba, care au dus la cresterea pretului petrolului. Astfel, galonul de benzina, echivalentul a 3,78 de litri, a ajuns sa in unele state americane chiar si 4 dolari.

Mai exact, galonul de benzina variaza in Statele Unite intre 3,2 dolari si putin peste 4 dolari. Ceea ce inseamna in jur de 1 dolar pe litru. Adica sub 3 lei pe litru, daca raportam la moneda romaneasca, desi aceasta raportare este pur teoretica.

Stimularea productiei interne de petrol si a dezvoltarii biocarburantilor

“Trebuie sa crestem productia interna de petrol, dar trebuie sa investim si in energia solara, eoliana, geotermala si in biocombustibili. Haide sa ne facem cladirile si masinile mai eficiente energetic. Avem mult de lucru”, a declarat marti Barack Obama, in cadrul unor discutii pe tema discursului care trebuie sa aiba loc astazi.

Obama planuieste ca Statele Unite sa reduca cu o treime importurile de petrol, prin reducerea consumului de combustibili traditionali, dar si prin incurajarea productiei interne. Ca parte a efortului de a reduce cererea de petrol, Casa Alba are ca obiectiv crearea a patru noi rafinarii care sa produca boicombustibili.

Presedintele doreste, de asemenea, sa anunte ca autoritatile federale vor sa achizitioneze pana in 2015 numai masini care folosesc combustibili alternativi.

SHARE:
0 Comentarii